Friday, July 1, 2011

Papan Cerita

Salam semua..oraits..di hari sabtu ni aku nak luangkan la sedikit waktu untuk menaip beberapa nota agar kita sama-sama engat, terutamanya bagi para pengiat animasi tanah air

So,apa aku nak cerita ialah mengenai...

PAPAN CERITA (STORYBOARD)

Haaa...apa benda tu ek? Bohong la kalau korang tak tahukan ?
Bukan golongan pembikin animasi sahaja yang mengunakan papan cerita..dek kerana
papan cerita memainkan pelbagai peranan dalam pelbagai bidang cuma mungkin nama dia lain sikit la dari yang ada dalam bidang animasi

jadi Animachine nak terangkan sedikit fungsi papan cerita secara umum yee..

Papan cerita secara jelasnya dihasilkan bagi menampakkan secara keseluruhan perancangan atau jalan cerita yang ingin dibuat. Ia akan dihasilkan frame by frame bagi memudahkan ia divisualkan di fahami oleh orang lain. dapat?

OK sebagai contoh :


Ini papan cerita untuk menghasilkan animasi

Jadi setelah siap papan cerita akan diterangkan oleh penghasilnya secara visual, jadi ia memudahkan orang lain memahami apa yang ingin disampaikan..kan?
hehehe..so,itu lah fungsinya..nak terang panjang konfem2 korang malas baca..for the next post aku akan tunjukkan papan cerita bagi media projek aku dulu..tunggu yee...

orait..dan semoga berjaya..

No comments:

Post a Comment

Post a Comment